Billeder er magiske – de fortæller så meget

Billeder er magiske. De fastfryser tiden, de fanger et øjeblik af tiden, der aldrig kommer igen. På et splitsekund kan en fotograf med sit kamera fange noget unikt, spændende, personligt eller sågar opklare en forbrydelse. Hvis vi ikke havde fotografer og muligheden for at fastfryse store øjeblikke på film, hvordan ville verden så se ud idag? Alle disse store øjeblikke i historien siden filmen blev opfundet skulle istedet forsat nedfældes på tekst. 

Hvem husker ikke videoklippet hvor JFK blev skudt og et stykke af hans baghoved fløj af. Hvem husker ikke murens fald i Berlin? Da Danmark vandt EM og Peter Schmeichel hængende nærmest lodret i luften i en fantom redning. Eller hvad med da et fly hamrer ind i de 2 tårne i New York ved 9.11? Alle disse øjeblikke kan kommende generationer nu takket være teknologi og opfindelsen at kamera og film nyde godt af. Tekst kan mange ting og fordelen ved tekst er at den ofte tvinger læseren til selv at skabe billederne i sit hoved, hvorimod et billede som bekendt siger mere end 1000 ord. 

Fasinisationen af billeder og fotografens mulighed for at formilde sine budskaber

Fasinisationen af billeder og fotografens mulighed for at formilde sine budskaber gennem sit kamera skaber rigtig mange muligheder og drømme. Fotografen kan både fortælle virkeligheden, som den er igennem sit arbejde, som Fotojournalist, men en fotograf kan også manipulere med billeder, så mennesker fremstår mere smukke end de er, få landskaber til at se mere strålende ud end det var i det øjeblik fotografen var tilstede under optagelserne af billederne, den såkalde: billedmanipulation. 

Søger du inspiration fra andre fotosider?

James Nachtwey

En af mine store idealer er uden tvivl den fotodokumentariske James Nachtway. Hans måde at indfange og fortælle historier om krige, tortur samt menneskelige tragedier fra verdensdele hvor vi i den vestlige verden ikke ville vide disse ting foregå uden folk, som ham, der med sine kameraer om halsen, sættende sit liv på spil, for at dokumentere de mange grumme og barske kampe, der udspiller sig i disse lande. James Nachtway har været både skudt, gasset, forbrændt og haft mange forskellige sygdomme med sig hjem fra sine mange rejser til krigshærgede lande.

Når man klikker igennem Nahctways portfolio på hjemmesider og diverse gallerier og aviser såsom Stern i Tyskland, er man ikke i tvivl om både hans evner, som fotograf, men også hans fantastiske evne til at indfange og komponere billeder på en fantastisk rammende måde. Mange hans billeder forstår at få folk til at stoppe op og spørge : hvad sker der her? Hvad går dette ud på og hvorfor er der så mange mennesker, der lever under så forfærdelige forhold. Og vigtigst af alt: få folk til at ville hjælpe til mod disse rædslers fortsættelse.

“I have been a witness, and these pictures are

my testimony. The events I have recorded should

not be forgotten and must not be repeated.”

-James Nachtwey-

Jan Grarup

I Danmark har vi faktisk også en dygtig fotograf med samme evne (vi har flere). Han hedder Jan Grarup. Jans billeder udtrykker på samme stærke måde hvor barsk, der virkelig er i verdens brændpunkter. Jan Grarup har igennem mange år været dominerende ved den prestigefyldte “årets pressefoto”. Hvor flere af hans fotodokumentarer har vundet ham priser for hans stærke billeder med både åbenlyse, som skjulte politiske budskaber. Jeg har været med til foredrag ved Hr. Grarup hvor han kunne fortælle om hvordan skabelsen af disse billeder også har ændret ham, som menneske. Det har kostet ham en del på den mentale konto at gennemleve de billeder han fanger og grumme rædsler tæt på. Det sætter sine spor, som manden siger. (Billeder er magiske)

Læs også: psykologi og fotografi

Billeder kan noget

Uanset om man som de førnævnte herrer dokumenterer verdens krigszoner og rædsler \ skønheder i  de 4 verdenshjørner, så er billeder meget mere end dokumentation af krig og sejre. De bruges også til at dokumentere hverdagen. Hver eneste dag dokumenterer amatørfotografer og professionelle fotografer livet, som de ser det og oplever det igennem deres objektiver. Det kan være billeder af små nyfødte (newborn), der for meget få dage siden forlod deres moders mave for at møde livet på egne ben og på godt og ondt. 

Der bliver også dagligt fotograferet et hav af portrætter af mange forskellige mennesker. Billedernes formål varierer ofte ligeså meget, som vinden skifter. Der skal nye portrætter til hjemmesider, de sociale medier, til tryksager, bogudgivelser, pas og kørekort og billeder af familier og børn samt bryllupper, der skal hjem og hænge i privaten hos Hr. og fru Danmark.

Hvert menneske har sin egen unikke historie, det gør derfor også et billede til noget unikt. Ingen tager billeder uden grund. Der er næsten altid en mening med et billede bliver taget. Der skabes hver dag mange minder på ferier og rejser, på fototure, i baghaven, på skoler og arbejdspladser. Billeder er blevet en normal del af vores hverdag.  I takt med hjemmesider som Instagram, pinterest og ikke mindst Snapchat, tages, der idag flere billeder end nogensinde. De lagres ofte digital i “skyen”, som denne kaldes i daglig tale. 

Læs også: inspiration til fotokunsten

Billeder giver os en chance for at genleve vores liv

Husker du at tage nok billeder af din hverdag? Den kan blive guld værd for dig en dag. Husker du at gå til den lokale fotograf og få lavet professionel foto af dig selv, dine børn, din familie? Husk at fange livet mens du lever det. Så kan du gense det når du bliver gammel og din familie og børn kan overtage billederne og se hvordan du levede dit liv. Hvilke oplevelser, der for dog betød,noget og ikke mindst Hvem, der betød noget. Lad ikke livet passere uden minderne, det er livet ALT for kort til.  (Billeder er magiske)

Lev livet, lad billederne og vær tilstede i nuet. Du har kun igår og idag. Ingen ved om vi også får adgangen til imorgen. Det er sagt så mange gange før, men det bliver det heldigvis ikke mindre sandt af: 

“Lev livet, som var det din sidste dag”

Min pointe? Billeder kan noget, det kan vise, fortælle, dokumentere, bevidne og ikke mindst minde os om! Brug det, tá nu det skide billede så ofte du kan. Værdsæt muligheden og giv dig selv blot endnu flere skønne minder !

Jeg savner tiden til at lave fotokunst