Psykologi og fotografi

Psykologi og fotografi

Psykologi og fotografi – Når man arbejder med mennesker indenfor det visuelle og skal få dem til at fremstå seriøse på et billede er man, som fotograf nødt til at påtage sig den midlertidige psykolog hat.

Hvert menneske er unikt og derfor kræver vi hver i sær vores unikke måde at føle os både trygge og ægte foran kameraet. Når en fotograf modtager en mand eller kvinde eller et barn, der skal portrætteres, så er opgaven ikke ens. Manden har måske ikke brug for så meget guidance, som kvinden.

Hvorimod kvinden måske mere bevidst om sit udseende, men mangler guide til at posere foran kameraet, så de feminine dyder fremhæves på den korrekte måde. Med børn er det ofte i legen at de bedste billeder bliver til.

Som fotograf og periodisk psykolog vil vi ofte opleve at arbejdet med mennesker er ligeså forskellige som der er mennesker til.

Hvad består en fotografs opgaver i?

Som fotograf møder vi idag mange forskellige typer af opgaver. Vi har lavet mange både sjove og monotome opgaver.

En fotograf kan den ene dag stå og fotografere fotomodeller ved vandet eller i et fotostudio. Dagen efter står man i en stor lagerhal og fotografere samlebåndsarbejde.

Ugen efter kan man måske lave billeder af butiksfacader og detaljebilleder af inventar og indretning på et nybygget kontorkompleks i midtbyen. Opgaverne fotograf varierer ofte meget. I weekenderne har familierne fri, så der fotografere man som regel familiefotos og bryllupper og selvfølgelig børn.

Hvad bruger man fotografens arbejde til?

Når man er på nettet og besøger en hjemmeside fra en virksomhed, vil der ret ofte ligge nogle professionelle fotos på forsiden og inde under punktet “om virksomheden”. Billeder der hvis virksomheden er seriøs er taget ved en professionel fotograf.

Fotografens arbejde kan også findes på de sociale medier, som Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, Google+ og andre lignende sider. Her er det mere private mennesker, der fremviser de billeder en fotograf har fotograferet af dem. Det kan være portrætter de har fået lavet til jobsøgning, Linkedin profilen, deres kommercielle Facebook side og meget andet.

Mange forfattere, psykologer, tandlæger, læger, arkitekter, håndværkere og andet godt folk bruger ofte en fotograf af og til for at holde deres hjemmeside interessant og up to date. Nogle vælger også at gå til en fotograf og få lavet billeder til dating. Vi ved alle at gode billeder virker bedre på os alle end de skæve og lettere fordrukne feriefotos vi alle kan genkende fra vores galleri på Facebook.

Ligemeget hvor man lander på nettet, så møder man billeder. Og især billeder taget ved professionelle fotografer.

Fotokunst eller hverdag

Det er selvfølgelig ikke alle opgaver indenfor fotografiet, der tillader man kan arbejde med fotografiet på en fotokunstnerisk måde. Ofte er billeder af produkter, møbler, tøj, varer i det hele taget nødt til at være fotograferet akkurat, som de fremstår, så billederne kan benyttes i kataloger eller i webshops.

Andre gange kan man bedre tillade sig at levere billeder hvor man arbejder mere med billedevinkler, brug af flashlamper, lidt ekstra kreativ brug af photoshop filtre osv. Det kreative fotografi, eller fotokunsten om man vil, kommer tit frem især ved bryllupper, modefotografering og i nogle bestemte typer portrætter.

Kigger man på hobbyfotografen, har denne ofte meget mere frie tøjler til at lave billederne på den måde det visuelle budskab bedst frembringes. Derfor ser man tit det er det kreative amatørfotografer, der har de mest spændende fotos liggende på deres private hjemmesider og blogs eller på sider på nettet som:

  • Behance
  • 500px
  • Photo.net
  • Pixoto
  • Pexels
Psykologi og fotografi