Den Ultimative Guide til Forskellige Typer Printerpapir
Der findes mange forskellige typer printerpapir, som du kan anvende til dine fotokunstneriske projekter. De varierer i sammensætning, design, formål samt i vægt og tykkelse. Hver type tilbyder unikke designmuligheder, som du kan udnytte i dit print, hvilket gør hver type spændende på sin egen måde.
Det er vigtigt at vælge den rigtige type papir til dine printprojekter.
Så hvilke typer printerpapir er tilgængelige “derude” ?
Fotokunst og print
Som fotokunstner er print en vigtig del af den kunstneriske proces. Hver gang jeg har lavet et nyt billede, som jeg er stolt af, vil jeg gerne se det samme billede hænge på væggen.
Det, der driver mig som fotokunstner, er for det meste selve processen, jeg gennemgår, når jeg eksperimenterer med mine billeder. Uanset om jeg arbejder digitalt med billederne (Photoshop) eller står i mit atelier og maler på lærreder, laver prints eller roder med et mix af det hele. Så er det den “flowtilstand”, jeg ender i, mens jeg skaber et værk. Jeg elsker at fordybe mig i mit kunstneriske univers.
Det er naturligvis også skønt, når andre mennesker værdsætter ens arbejde og ikke mindst får lyst til at købe et eller flere af mine fotografiske eller, som det så pænt hedder i dag: mixed media værker.
Som kunstner er prints vigtige, da ikke alle vil ofre pengene på, hvad et originalt værk skal koste. Et print skal laves på ordentligt printerpapir, så værket fremstår lige så lækkert som originalen.
Derfor har jeg lavet en lille guide til printerpapir!
Genbrugspapir
Genbrugspapir kan være et godt valg, hvis du er bevidst om dit miljømæssige fodaftryk. Det er lavet af 60% til 100% genbrugt papirmasse – gammelt papir blandet med vand og blandet, indtil det bryder ned. De individuelle fibre bindes derefter sammen for at skabe nye papirmaterialer.
Læs også: Sådan forvandler du print til maleri
Mat og Glans Papir
Mat og glans belagt papir er to sider af en visuelt tiltalende mønt. Glanspapir har en høj glans og en glat taktil fornemmelse og er et populært valg til brochurer og flyers, da det forbedrer farverne.
Mat er det modsatte. Det har en dæmpet overflade, der bryder lys subtilt og jævnt, hvilket reducerer enhver genskin. Det har også en blød, tekstureret fornemmelse.
Mat-belagt papir er populært til at skabe magasiner, bøger og andet større tekstbaseret print, da det mangler reflektionskapaciteten af glans-belagt papir. I modsætning hertil er mat-belagt papir også nemt at skrive på.
Silkepapir
Silke-belagt papir er midtvejen mellem glans og mat belagt. Det er en fremragende type papir til print. Det har den glatte fornemmelse af glanspapir, men uden glansen. Det er lavet ved at binde silkefibre sammen, hvilket skaber en luksuriøs fornemmelse.
Nu skifter smagene. Silke- og mat-belagte papirindstillinger bliver mere populære og er forbundet med uafhængige mærker, der ønsker at bevare en minimalistisk æstetik.
Når det kombineres med en LED UV-printproces, giver silke-belagt papir en strålende blæk-til-papir-kontrast. Denne type papir er et luksusartikel, og du vil ikke finde det brugt i hverdagsbrochurer.
Hurtig Fakta: Hvordan laves papir?
Hvis du vil kende den spændende proces bag, hvordan papir laves, er du heldig. For at lave papir ekstraheres cellulosefibre fra forskellige naturlige kilder såsom træ og bomuld.
De blandes til en masse med vand, flades ud og tørres og skæres derefter til ark. Processen varierer for forskellige typer papir, og mange af dem har forskellige egenskaber.
Bond-papir (bestrøget papir)
Bond papir er en holdbar, robust og langvarig papirtype.
Da det mangler en belægning, kan det nemt bruges til printere eller pennebrug og er generelt en fantastisk type papir til print. Dog kan det også være en ulempe. Det kan være udsat for skader, såsom rifter, skrammer og pletter, da det er ubelagt.
Ubelagt Papir
Ligesom bond papir er ubelagt papir typisk at finde i kontorprintere. Det har ingen belægning, hvilket gør det til det perfekte medium for blækbrug og absorbering.
Når du ønsker at gå den bæredygtige vej, er ubelagt papir vejen at gå. Ubelagt papir er det letteste at genbruge, hvilket holder papircyklussen i gang uden forstyrrelse. Det naturlige look og fornemmelse afspejler også et fokus på bæredygtighed, som resonerer med dine brandideologier.
Kulstofbalanceret Papir
Dette er, hvor papiret er evalueret for, hvor meget CO2 der er udledt under dets produktion og transport. Det er en simpel og effektiv måde for organisationer at reducere de miljømæssige fodaftryk af deres trykte medier.
Alle de nævnte papirtyper er i stand til at være kulstofbalancerede. Det handler om at vælge en ansvarlig leverandør og træffe bevidste beslutninger om din miljøpåvirkning, når du udvikler dine trykmaterialer. Kulstofbalancering gøres gennem teknikker såsom at give skove en beskyttet status og låse i kulstoffet, der ellers ville have været frigivet gennem afbrænding eller ødelæggelse. Disse beskyttede skove fortsætter med at absorbere kulstof fra atmosfæren gennem deres vækst.
Læs også: Canons guide til papirer til printere
Ud af alle typer printerpapir er kulstofbalanceret papir det grønneste valg. Ved at vælge kulstofbalanceret papir driver du bæredygtighed for din virksomhed.
Grønnere praksisser giver virksomheder flere fordele, herunder at være mere attraktive for potentielle kunder. Faktisk skiftede 53-57% af kunderne til et mindre kendt mærke, fordi det nye mærke er mere bæredygtigt, så det betaler sig at være miljøvenlig.
En Guide til Papirvægte – Guide Printerpapir
Den tekniske definition for papirets vægt er, hvor meget et ark papir med en overflade på et kvadratmeter vejer. Det måles i gram per kvadratmeter (gsm) og er en måde at skelne forskellige papirer på markedet og papirtyper.
Papirets vægt bestemmes ofte af dets tykkelse, men kan også påvirkes af andre attributter, såsom:
Et højt indhold af træfibre kan øge tykkelsen og vægten af papiret. For at opnå visse visuelle og taktile resultater inkluderer nogle papirproducenter tilsætningsstoffer til massen. Den type behandling, der anvendes, kan påvirke papirets densitet, hvor en højere densitet masse skaber tyndere papir og en lavere densitet masse skaber tykkere papir.
Vægt er vigtig i print, fordi den forkerte vægt af papir kan føre til problemer med printet. For eksempel, hvis du vælger et meget let papir til brochurer, kan du muligvis se igennem arket, hvilket ødelægger udseendet af printet på begge sider.