Fotografi

Hvad er fotografi?

– Fotografi er den teknik, der benyttes til at fremstille billeder, typisk ved brug af et fotografiapparat eller et kamera.

Fotografiet har mange facetter og mange nicher. Idag med brugen af det digitale kamera er døren blevet åbnet til et endnu større univers end da fotografiet fik sin spæde start tilbage i herrens år 1839. Teknikken blev udviklet af 2 franskmænd Nièpce og Daguerre. Kort forklaret lod de billedet i “camera obscura” lande på en forsølvet kobberplade, man havde udsat for joddampe. Lyset ændrede jodsølvet, og når så kobberpladen udsattes for dampene fra kviksølvet, samlede disse sig mest i områderne, hvor lyset havde fået lov til at slå stærkest igennem. Her satte kviksølvdråberne sig tættest og skabte omridset af det fotograferede (belyste). Det område, der ikke var udsat for lyset kunne vaskes bort med svovlundersyret og natron, så lyset herefter ikke længere kunne påvirke pladen. Det skabte skønne billeder, de kunne bedst opleves når en mørk flade afspejledes i dem. Spejldede en lys flade på samme plade, ændrede lyset sig til skygger og billedet blev et negativ.

Camera obscura

Den store trækasse på 3 ben som ovenstående billede blev belyst i blev døbt “camera obscura” og er det tætteste vi kommer på det vi idag kender, som kamera. Igennem denne kasse blev blev billedet eller negativet belyst igennem en såkaldt linse (objektiv idag). Linsen var dækket af et dæksel, som fotografen kunne fjerne og lade lyset ramme negavitet i det antal sekunder, der krævedes for at eksponere negativet, så billedet billedet blev velbelyst. Når negativet i kameraet er eksponeret bringes det ind i et mørkammer hvor kun rødt lys kan bruges, som arbejdesbelysning. Det er vigtigt at negativet ikke udsættes for yderligere lys end det røde lys, da eksponeringen på negativet kan ødelægges.

Læs hele processen uddybet her.